Anne sütünüz çok mu fazla? Tebrikler!

Annenin sütünün çok olduğu zamanlarda, anne sütü stoklamak çok mantıklıdır. Böylelikle bebek anneden başka biri tarafından da anne sütü ile beslenebilir. Anne sütünün faydalı bileşenlerinin çoğu, besin değerlerini süt sağıldıktan sonra da korur, ancak saklanan sütün bebek için güvenli olmasını sağlamak amacıyla hijyene dikkat etmek gerekmektedir.

Sütü elle veya göğüs pompası kullanarak sağabilirsiniz. Manuel veya elektronik göğüs pompası kullanmanız fark etmez. Yalnızca sütle temas eden tüm ekipmanların tamamen mikropsuz olmasına dikkat edilmelidir. Eller su ve sabunla yıkanmalı, göğüs temiz su ve bir bez ile silinmelidir.

Anne sütü hijyenik ve güvenli bir şekilde sağıldığında oda sıcaklığında, buzdolabında veya derin dondurucuda saklanabilir.

  • Oda sıcaklığında maksimum 4 saat saklanabilir
  • Buzdolabında (4°C veya daha soğuk) en fazla 3 gün saklanabilir
  • Dondurucuda (-18°C veya daha soğuk) maksimum 6 ay saklanabilir

Anne sütü daha uzun süre saklanacaksa, mutlaka bir dondurucu gereklidir.

Sütü porsiyonlar halinde (örneğin anne sütü şişeleri veya anne sütü poşetleri) tekrar kaynatılabilen kaplarda dondurmak en iyisidir. Süt sağıldıktan hemen sonra, dondurulmadan önce buzdolabında soğutulmalıdır. Kap/şişe üzerine tarihi de yazmak gereklidir, böylece anne sütünün ne kadar süre donmuş olduğunu bilirsiniz. Süt donma sırasında genleştiği için kapların sadece dörtte üçü doldurulmalıdır.

Dondurulmuş anne sütünün buzunu mikrodalgada çözmeyin. Bu, sütte sıcak kısımlar oluşturabilir, yani sütün çok sıcak olduğu ve bebeğin kendi kendini yakabileceği yerler gibi. Bu sebeple bir su banyosunda veya oda sıcaklığında çözdürmek en iyisidir. Çözülen anne sütü asla tekrar dondurulmamalıdır.

Süt tamamen çözüldükten sonra oda sıcaklığında en fazla iki saat, buzdolabında 24 saate kadar saklanabilir.