Lohusa Depresyonu : Doğumdan sonra kötü hissetmek

Bebeğinizin doğumu için tebrikler. Şu anda dünyanın en harika hissini yaşıyor olmalısınız.

Sağlıklı bir bebeğin annesisiniz ve bebeğiniz de harika. Maalesef hisleriniz her zaman böyle değil. Ancak bilmelisiniz ki farklı bir bakış açısına sahip olmak doğaldır, endişe etmeyin.

Doğum Sonrası Hormonlar

Hamilelik sırasında vücutta birçok hormon aktiftir. Hamileliğin sonlarına doğru göbek oldukça geniştir, bacaklarınızda genellikle biraz su tutulması vardır, damarlarınız büyümüştür, dokular gevşemiştir, göğüsleriniz emzirmeye hazırlanmaktadır. Hormonlar her şeyden sorumludur, ki bu aslında iyi bir şeydir. Vücudunuz sizi büyük güne hazırlamaya çalışıyor!

Doğum eylemi bebek doğduktan sonra sona ermez. Takip eden süreç genellikle zorlayıcı değildir, ancak plasentanın yine de dışarı atılması gerekir. Plasenta, yalnızca kısa bir süre için mevcut olan bir organdır. Anne hamileyken bebeğin beslenmesini sağlar. Doğum ancak plasenta dışarı atıldıktan sonra tamamlanır ve vücudun hormonları hamilelikten emzirmeye geçer. Plasenta alındıktan sonra hormonlar düşer. Hormon seviyeleri normalde 2 ila 5 gün sonra düşer.

Bir bebekle hayatınızın yeni bir döngüsü başlar

Doğum gerçekleşti, her şey yolunda ve nihayet birkaç gün sonra eve dönmek için hazırsınız. Hastanenin ön kapısından geçip arabadaki bebek koltuğunu doldurmaktan daha iyi bir his yoktur. Ama eve döndüğünüzde göğüsleriniz ağrıyor çünkü süt “birikiyor”, belki doğum yaranızdaki dikiş de ağrılıdır ve ilk ziyaretçileriniz birkaç saat sonra gelecek. Eşiniz yeni alışmaya çalıştığı bu süreçte birçok şeyi yanlış yapabiliyor ve bu sizi daha da rahatsız ediyor.

Bebeğiniz ise sizin yorgun olmanızı ve sık sık emmekten meme uçlarınızın ağrımasını umursamıyor, sürekli ilgi istiyor.

Bu zamanda size ne fayda sağlar?

Önümüzdeki günlerde annelik hüznü şeklinde de adlandırılan doğum sonrası depresyon kendiliğinden geçecek. Ailenizden ve arkadaşlarınızdan alacağınız destek ile hızla daha iyi hissedeceksiniz.
Kontrol edemediğiniz tek şey hormonlardır. Yalnızca size yardımcı olanların ziyaret etmesine izin verin. Sizi anlayan ve size yardımcı olmaya çalışan aileniz ve dostlarınız gibi..

Size umutsuzca ihtiyaç duyan bu harika bebeğe sahip olduğunuz için ne kadar şanslı olduğunuzu unutmayın. Bebeğinizin aç olduğunu ve ilk emzirme sırasında annenin acıyla dişlerini sıktığının farkında olamayacağını aklınızdan çıkarmayın. Yalnızca bu durumun uzun sürmeyeceğini, birkaç gün içinde hormonların kendilerini dengelediğinde dünyanın tamamen farklı görüneceğini bilin.

Eşiniz ile iletişim kurun ve birbiriniz için orada olun. Eşinizle mevcut duygusal durumunuz hakkında konuşun. Size iyi gelen insanlarla iletişim halinde olun. Bu, güvenilir bir kişi olarak ebeniz, hemşireniz, doktorunuz veya eşiniz olabilir. Burada önemli olan şey, kendinizi ve duygularınızı ifade edebilecek düzeyde rahat hissetmenizdir.